El- och energi

Vill du jobba som elektriker eller larmtekniker? Då är el- och energi­programmet något för dig! Hos oss får du en bred ­utbildning som ger jobb direkt efter ­gymnasiet.

Som elektriker och larminstallatör lär du dig att planera, strukturera och installera bl.a. ditt framtida drömboende, både genom vanlig installation med tråd samt med moderna digitala och trådlösa installationer.

I arbetet som elektriker eller larmtekniker möter man olika människor och har ansvar för att ett professionellt arbete görs, ofta i samarbete med andra yrkesgrupper. Därför innehåller ­utbildningen ett avsnitt där man utvecklar sin förmåga att samarbeta med andra, bemöta kunder och att ge service.

En del av ­utbildningen gör du ute på ett företag i form av minst 15 veckors praktik. Där får du både erfarenhet av att jobba praktiskt, samt bra möjlighet att ta del av en arbetsgemenskap och skapa kontakter. Detta blir med stor sannolikhet din framtida arbetsplats. Och det finns goda utsikter till jobb efter examen – efterfrågan på elektriker ökar när det byggs mer och marknaden för larm- och säkerhetstjänster växer.

Inriktningar

Larmtekniker

En Larm- och säkerhetstekniker installerar, ­programmerar och sätter igång olika säkerhetssystem. Det kan vara brandlarm, inbrottslarm, TV-övervakningssystem eller passersystem. I jobbet ingår ofta att utbilda de som ska använda systemen. En stor del av arbetet handlar om att integrera olika säkerhetssystem med varandra. Passagesystem, brandlarm och inbrottslarm är ofta kopplade till samma system och man skapar en gemensam central för att styra och övervaka säkerheten.

Installationselektriker

Som installationselektriker arbetar man med att dra ledningar, montera elcentraler, sätta upp strömbrytare, planera kabelväggar, konstruera ritningar, ansluta vitvaror och så vidare. Som serviceelektriker arbetar man med felsökning och reparation av olika elektriska anläggningar, men kan också göra mindre installationer. Detta är jobb där man ofta rör sig mellan olika byggnader och kan ha både mindre och större uppdrag både på företag och i människors hem.

Poängplan:

Framtidsgymnasiet huvudkontor - Östra Hamngatan 13 - 411 10 Göteborg - Kontakta oss