Skol-SM i Kyl- och värmepumpsteknik

Kan man tävla i kyl- och värmepumpsteknik? Ja utan tvekan, fråga bara Framtids­gymnasiets elever Lukas Blomkvist och Gustav Wöyer. De ska inte bara tävla – de ska ställa upp i skol-SM.

Det är första gången som Framtids­gymnasiet i Nyköping ställer upp i skol-SM i kyl- och värmepumpsteknik, en tävling som går av stapeln i Gävle den 9–10 maj i år. Mästerskapet, som ordnas av Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, består av två delmoment.

– Första dagen har vi ett teoriprov. Dagen efter är det ett praktiskt prov, det ser jag fram emot! Men man är ju lite nervös så här innan, vi vet ju inte alls hur proven ser ut. Det skulle vara kul att vinna, men mest är det roligt att bara vara med, berättar Lukas Blomkvist.

De två tävlingsdeltagarna läser sista terminen på VVS- och fastighets­programmet med inriktning mot just kyl- och värmepumpsteknik. Efter tävlingen i maj är det inte många veckor kvar innan de tar studenten och kan titulera sig kylmontörer. Då kommer de bland annat kunna jobba med underhållning av luftkonditioneringar och kyl- och frysdiskar i affärer. Med en yrkes­utbildning i bagaget kommer de inte ha några problem att få jobb, vilket är precis vad de båda vill satsa på.

– Jag ser verkligen fram emot att börja jobba efter studenten. Att jag har varit med i skol-SM ser också bra ut på mitt CV. Men jag kommer sakna klassen, vi har så bra sammanhållning och sjukt roligt ihop, berättar Gustav Wöyer.

Ann-Sofi Forsberg, rektor på skolan, menar att om tävlingen är givande för eleverna så kommer skolan att fortsätta ställa upp kommande år.

– Det ska även bli kul att se hur vi ligger till jämfört med andra skolor i landet. Vi har väldigt duktiga elever gör bra ifrån sig. Kyl- och värmepumpbranschen växer och de flesta av våra elever får jobb efter studenten, säger Ann-Sofi Forsberg.

Det var Lukas och Gustavs lärare och mentor Kristian Lundin som tipsade dem om skol-SM. Han tror att tävlingen kan vara ett bra sätt för eleverna att få vara med och göra något på riktigt, och samtidigt känna stolthet över att få representera sin skola.

– Sen är man ju väldigt stolt själv också, över att ha så drivna elever. De är dessutom mer än redo för det arbetsliv som väntar, säger han.

Kristian berättar att Framtids­gymnasiet har ett bra samarbete med branschen, och att företag ofta donerar maskiner till skolan, som eleverna kan använda i sin ­utbildning. Han vill ge sina elever en så bra start som möjligt inför sitt kommande yrkesliv.

– Som lärare vill man alltid ge sina elever en bättre ­utbildning än vad man själv fick. Det tycker jag att vi uppnår med råge här på Framtids­gymnasiet i Nyköping.

Framtidsgymnasiet Nyköping
Brukslagarvägen 5
611 31 Nyköping

Växel:

Rektor: Ann-Sofi Forsberg

nykoping@framtidsgymnasiet.se

SJUKANMÄLAN

Telefon:

Klagomålshantering

Framtidsgymnasiet huvudkontor - Östra Hamngatan 13 - 411 10 Göteborg - Kontakta oss