Elevintervju

Tim och Johanna på väg mot framtiden

VVS- och fastighets­programmet på Framtids­gymnasiet i Malmö riktar sig till dig som vill jobba inom fastighetsbranschen eller inom industrin. Johanna Janson och Tim Lindhe som går första året på skolan stormtrivs med att lära sig allt om värmepumpar, ventilation och VVS.

— Det är en väldigt bra ­utbildning. Vi gör allt möjligt som till exempel att bocka rör, installera vaskar och toaletter, berättar Johanna och fortsätter:

— Sen gillar jag att det är mycket planering där gäller att hålla rätt på alla beståndsdelar i ett jobb.

VVS- och fastighets­programmet är yrkes­utbildningen där eleverna bland annat lär sig om installation, felsökning samt drift och underhåll. Undervisningen innehåller mycket praktisk problemlösning där eleverna får olika uppgifter att lösa och på sätt lär sig sina blivande yrken.

— När jag kom hit visste jag inte vad en ackumulatortank var men nu kan jag både serva och lufta den, berättar Tim.

Efter årskurs 1 finns möjligheten att fortsätta ­utbildningen som lärling, vilket innebär att halva studietiden förläggs på en arbetsplats. Annars fortsätter ­utbildningen som vanligt och då har eleverna 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande – APL.

— Fungerar det bra ute på din APL-plats i årskurs 1 så finns möjligheten att läsa vidare som lärling. Det är jättebra för jag vill ut och prova så mycket som möjligt under ­utbildningen, säger Tim.

När de är klara är de väl förberedda för att bland annat jobba som ventilationstekniker, kylmontör eller fastighetstekniker. För Johanna lockar arbetet som fastighetsskötare och hon är inte orolig för den dagen hon ska börja jobba.

— Det är ett manuellt jobb som inte görs med maskiner så det kommer alltid behövs folk. Så det känns tryggt när vi slutar skolan, säger hon.

Tim vill jobba som VVS-montör och det ska helst vara på ett storskaligt bygge.

— Jag skulle vilja jobba med VVS på stora byggen. Det känns häftigt tänka på att jag ska koppla ihop allt till en så pass stor byggnad, säger han.

Intresse­anmälan

Namn *:
Mobilnummer *:
E-post:
Stad*:
Program:
Skolstart *:

Framtidsgymnasiet Stockholm
Lövholmsvägen 18

Växel:

Rektor: Martin Åleheim

stockholm@framtidsgymnasiet.se