Framtidsgymnasiet har tillsammans med Neutrala ungdomsföreningen i Biskopsgården byggt en ny fritidsgård. Våra elever har tillsammans med föreningen varit med under hela projektet och bidragit till att en färdig byggnad snart står klar. Vi har frågat Abdalla Adam, engagerad i föreningen, mer om projektet.

Hur fick ni idéen till fritidsgården?

Idéen kommer från Storbritannien och USA där liknande somaliska föreningar finns. Vi vill hjälpa ungdomar bort från dåliga kretsar och istället visa dem en annan väg här hos oss. Området håller på att förändras och vi vill vara med och bidra till den positiva förändringen. Vi är väldigt tacksamma över samarbetet med Framtidsgymnasiet!

Berätta mer om bygget!

Fritidsgården är byggd av moduler som en stiftelse har skänkt till oss. Projektet har gett de ungdomar som byggt fritidsgården utbildning och kunskap kring bygg och fastighetsskötsel. Ungdomarna har inte tidigare testat på något liknande utan har fått lära sig under tiden. Framtidsgymnasiets kunskap har därför varit jätteviktig för oss! Flera elever som bor i området har även varit på plats utöver skoltid och hjälp till med bygget. Alla har bidragit med ett stort engagemang!

Vad kommer att hända här?

Alla är välkomna hit, unga som gamla. Med nya och större lokaler kommer vi bland annat att kunna erbjuda läxhjälp två dagar i veckan, forum för tjejer och utbildningar inom kost och hälsa. Vi har även en öppen verksamhet dit man är välkommen för att umgås. Vi hjälper även nyanlända i kontakt med myndigheter och följer bland annat med till migrationsverket. Längre fram vill vi starta en rekryteringsbyrå för att hjälpa ungdomarna att få jobb.

Vad har varit det roligaste hittills?

Att måla det rosa rummet tillsammans med tjejerna! Och att få umgås alla tillsammans och samtidigt lära sig nya saker. Urban, en snickare som hjälpt oss, visade mig hur man lägger golv. Det var svårt till en början men så fort jag kom in i det lärde jag mig. Jag älskar att jobba med händerna och har lätt för att lära mig!

När bygget står klart ska det självklart firas med en invigning. Abdalla hoppas på att hela området är på plats. Vi kommer så klart också att vara där för att fira!