Malte arbetar som produktionsledare på RZ INM Mekaniska och är Mahdis handledare (Läs Mahdis intervju här). Han har varit handledare i cirka tre år och tagit emot flera elever från Framtidsgymnasiet innan.

Vad är det roligaste med att vara handledare?

Att få se hur eleverna utvecklas. När de först kommer hit har de inte full koll på arbetslivet, något helt nytt att komma ut hit. Efter hand ser man hur de tar mer och mer plats och i slutet av APL-perioden kan de oftast jobba helt självständigt.

Hur har det varit att ha Mahdi här?

Det har fungerat jättebra. Hittills har vi velat anställa alla vi haft från Framtidsgymnasiet och nästan alla har fått möjlighet till sommarjobb hos oss.

Vad tycker du är den största fördelen med APL?

För elevens del får de chans att prova på flera olika arbetssätt. Just hos oss arbetar vi med många olika moment som svets, press och bearbetning och blandar övning och produktion. För vår del får vi genom samarbetet hit unga människor som vi kan lära upp och anställa efter examen. Under APL-perioden är de verkligen en tillgång för oss när de kan hjälpa till i produktionen. Samarbetet med skolan har fungerat jättebra. Vi har en löpande dialog och Jonas (APL-ansvarig på Framtidsgymnasiet Göteborg) är här och kollar hur det går för eleverna.