“Jag kände att jag hade hamnat rätt från start.”

Emil tog studenten från Framtidsgymnasiet 2018. Han läste fordon- och transportprogrammet med inriktning transport. Vi hörde av oss till Emil för att höra vad han gör idag, två år senare.

Varför valde du just fordons- och transportprogrammet? Är du nöjd med ditt val?

Jag har alltid varit intresserad av lastbilar så programmet kändes som ett enkelt val. Jag var och skuggade en hel dag på skolan och fick träffa lärare och elever. Det var bra att få testa på och se skolan i en naturlig miljö, kände att det klickade direkt. Jag är väldigt nöjd med mitt val.

Hur var det att börja på skolan i ettan som ny elev?

Det var spännande och nytt och jag var exalterad. Den första veckan fick vi lära känna klassen, lärarna och körde tävlingar. Jag kände att jag hade hamnat rätt från start.

Berätta om hur det var att göra APL.

Det var kul och lärorikt. Jag fick öva på det vi hade gjort i skolan. Tanken är att man ska få testa på att jobba, precis som på en riktig arbetsplats. Man lär sig knepen som man inte lär sig i skolan.

Hur skulle du beskriva Framtidsgymnasiet?

Det är en väldigt bra skola med lärare som bryr sig. De pressade inte på oss saker utan motiverade oss till att vilja göra dem själva. Lärarna var väldigt trevliga och vi kunde prata med dem om allt. Jag fick möjlighet att övningsköra mycket i skolan och tog körkort under gymnasiet – en stor fördel.

Vad gör du idag?

Jag började jobba direkt efter studenten och körde lastbil för ett åkeri. Efter ett tag kände jag att jag ville göra något annat och började läsa på folkhögskola, en grundkurs i teologi under ett år. Sommaren efter det fortsatte jag på ett annat åkeri och nu idag har jag flyttat till Jönköping där jag jobbar som lastbilschaufför. Det känns bra och rolig och jag har hittat ett bra åkeri.

Vilket är ditt bästa minne från skolan?

Övningskörningen. Jag hade en lärare som inte bara var som en lärare för oss, han kändes som en extrapappa. Vi kunde prata med honom om allt medan vi körde.

Varför tycker du att man ska söka till Framtidsgymnasiet?

Man får lära sig mycket genom programmet och du får hjälp med att ta körkorten, även om du måste kämpa för dem. Skolan har ett bra läge, enkelt att ta sig dit. Genom din APL-plats får du många bra kontakter i arbetsvärlden. Lärarna har jobbat inom de ämnen de undervisar i och utbildningen är relaterad till arbetsvärlden.