Vi hjälper dig med gymnasievalet!

Gymnasievalet kan vara svårt. Det är inte bara val av en utbildning utan också ofta en ny skola, en ny miljö, nya klasskamrater och nya lärare. Det är alltså inte bara inte ett val utan många små val som du kan behöva fundera kring. Därför är det viktigt att tänka på att det är dig det ska kännas rätt för. Det är din gymnasietid. Det är ditt val.

Här har vi har samlat ihop en massa nyttig information för att hjälpa dig.

Lycka till i ditt gymnasieval!

Hur väljer du program?

Kolla upp programmen, skolorna och inriktningarna så att du vet att det du söker verkligen är det du vill läsa och på de skola du vill gå på. Snöa inte in på en skola, ett program, en inriktning, sök många alternativ, men ranka dem klokt. Var modig och välj det du verkligen känner är rätt.

Så funkar gymnasievalet

Idag ansöker du till gymnasiet på nätet i nästan hela Sverige. Under nian får du information om hur antagningen går till i din kommun. Har du några frågor eller om det inte är digitalt där du bor är det enklast att prata med skolans SYV. Hemligheten är att vara noggrann. Se till att du verkligen har koll på datumen, det skiljer sig mellan kommuner och mellan skolor. Surt om du inte får gå där du vill för att du var sen med din ansökan.

Hur söker man in?

Först av allt: Allt över E är godkänt. Det innebär att har du E i alla ämnen är du kvalificerad att gå alla program, bortsett från de som har antagningsprov. Det är hur många som söker i förhållande till antal platser som finns på skolan som avgör antagningspoängen. Ju fler sökande desto högre antagningspoäng. Om du inte har godkänt i de ämnen som krävs kan vi hjälpa dig ändå. Du kan då bli antagen på ett av våra introduktionsprogram.