Personbilsmekaniker – Ett spännande och utmanande yrke

Gillar du att arbeta med service och möta nya människor? På Fordons- och transportprogrammet får du lära dig att vara serviceinriktad och tänka kostnadseffektivt och miljövänligt. Det är ett brett program som ger dig kunskaper om fordonsfunktion och konstruktion, reparation och service av fordon. 

 

Inriktning Personbil

Har du ett intresse för eller är nyfiken på och vill lära dig mer om bilar? Som personbilsmekaniker har du ett varierande yrke och kan välja att arbeta med det som intresserar dig mest. Du kommer få testa på och lära dig flera olika moment såsom serviceteknik, oljebyte, systemteknik, el-och hybridteknik, broms- och motorbyte. Vi arbetar även med säkerhetssystem för både manuella och automatiserade bilar. Då branschen och tekniken är i ständig utveckling är den ena dagen aldrig den andra lik.

Under utbildningen till personbilsmekaniker får du lära dig allt från mekanik till elektronik och dess koppling i olika fordon, datahantering och felsökning i olika system, samt hur de samarbetar. Du kommer att få kunskaper om fordonsfunktion och konstruktion, reparation och service av fordon. Det ingår både praktiska och teoretiska inlärningsmoment, som till exempel felsökning och reparationer av el- och förbränningsmotorer. Under utbildningen lär du dig också om säkerhet, arbetsmiljö, lagar och regler.

 

Praktik – Lär dig av proffsen

Under utbildningen kommer du att göra praktik, även kallat APL (arbetsplatsförlagt lärande), på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats.

Jobb efter studenten

Efter examen kommer du att ha de kunskaper som krävs för att arbeta som exempelvis personbilsmekaniker, lantbruksmaskinsmekaniker, servicetekniker eller inom försäljning och kundservice.

 

Här kan du göra en intresseanmälan till Fordons- och transportprogrammets inriktning Personbil som du kan läsa på Framtidsgymnasiet Malmö.