Inför gymnasievalet är det många frågor som kan komma upp. Ska man välja som sina kompisar? Lyssna på sina föräldrar eller gå på vad man själv vill? Här är fem tips på vad som kan vara bra att tänka på när du väljer gymnasieskola.

1. Det är du som väljer – Välj något som intresserar dig. Du ska trivas och tycka det är roligt att gå till skolan.
  2. Prata med elever som går på skolan – De som verkligen kan berätta om skolan är de elever som redan går där. Det är också ett bra sätt att lära känna skolan och hitta nya vänner.
  3. Är det lätt att få jobb? Om du vill ha jobb efter studenten, kolla hur lätt det är att få jobb inom yrket du pluggar till.
  4. Passa på att besöka Öppet hus på de skolor du är intresserad av. Då får du lära känna den miljön du kanske ska få spendera  dina 3 år på.
  5. Bli elev för en dag på skolan du är intresserad och känn av hur stämningen är.

Vill du prata med en SYV om ditt gymnasieval? Boka en tid med en studie- och yrkesvägledare på snackamedsyv.se