Visste du att LED-lampor kan funka som inhoppare för solen under vinterhalvåret för att hålla dina växter vid liv? Detta är en de saker man kan implementera i vardagen för att spara el. Men vad mer behöver man tänka på för att spara på energi och miljön?

Olika glödlampor snett underifrån

Vad betyder energieffektivisering? 

Energieffektivisering och energibesparing betyder att man försöker spara den energin som finns. Man försöker då hitta sätt att använda den energi som finns mer effektivt. På så sätt kan vi få till mer energi i samhället utan att öka energiproduktionen. 

Hur kan man spara energi i samhället? 

Det finns många olika sätt att spara energi på. Dessutom kan man göra olika saker beroende på vart man befinner sig – som hemma, på jobbet eller i skolan. 

I hemmet

 • Byt till lågenergi och LED lampor. Det är det främsta tipset som är applicerbart på alla inomhusmiljöer. Visste du att lågenergilampor är fem gånger mer effektiva och håller tio gånger så länge som en vanlig gammal glödlampa?
 • Dra upp persiennerna och låt solskenet komma in. På så sätt värmer solen upp huset istället för att använda element eller golvvärme för att få in värme. 
 • Dra ur alla laddare, stäng av apparater ordentligt och släck efter dig. Det kan verka tjatigt men passiv elanvändning från saker som är i stand-by står för upp till 20 procent av ett hushålls samlade elförbrukning(!). Att använda timer är en annan enkel lösning.
 • Ha inga möbler framför elementen. Då blockerar man värmespridningen och ökar kostnaden i onödan. 

I skolan 

Det är inte bara energi och el som förbrukas via elektronik, utan även till exempel mat. I klassrummet är bland annat fläktar och datorer riktiga energitjuvar.  

 • Ta inte mer mat än vad du orkar äta. Genom att minska matsvinnet bidrar man till att spara energi och att mat inte slösas i onödan. Tänk på den energi som behövdes för att göra maten – från bondgården, till köket och ändra fram till matsalen. 
 • Ladda inte datorer och iPads mer än vad som behövs. Att ladda sina apparater när de har 100 procent batteri är onödigt. Dra ut kontakten och ladda sparsamt.
 • Stäng av fläkten om rummet har behaglig temperatur. Låt fönstret och vinden göra sitt.
Två telefoner laddar

Vad drar mest el i hemmet?

För att minska energiförbrukningen i hemmet kan det vara bra att veta vad som drar mest energi. Om du använder energin sparsamt hemma så sparar du på både pengar och miljö. De saker i hemmet som drar mest energi är:

 • Golvvärme
 • Diskmaskin (även om den är halvfull)
 • Tvättmaskin (försök tvätta kallt om det går då det sparar energi)
 • Dator på standby 

Bidrag för förnybar energi och energieffektivisering

Om man har en elbil och behöver en laddstation kan man ansöka om bidrag från staten. Då kan staten hjälpa till med 50 procent av kostnaden för att installera en laddstation, men max 10 000 kr per fastighet. Den som söker bidraget måste äga eller ha nyttjanderätt på fastigheten där laddplatsen ska installeras. 

Utbilda dig inom el och energi

Det finns flera möjligheter till jobb inom el- och energibranschen. Allt från elektriker till VVS-ingenjör där du räknar ut energisystem. För dessa yrken krävs en utbildning. På gymnasienivå finns el- och energiprogrammet där du kan välja inriktningarna Elteknik och och Energiteknik. Efter gymnasiet kan man börja jobba direkt eller plugga vidare till ett mer specificerat yrke eller område.