VVS
juni 10, 2020
Om man är intresserad av att jobba med VVS som montör eller ingenjör har man många möjligheter inom varierande uppdrag som lägenheter, hus och industrimiljöer. Man ska vara lösningsorienterad, noggrann och kunna planera.
Vad betyder VVS?
Förkortningen VVS står för värme, ventilation och sanitet. Man skulle kunna tro att ett V står för “vatten”, men vatten ingår i ordet “sanitet” eftersom det står för vätskor, gaser och bland annat vattenspill.
Vad är skillnad mellan att vara VVS-montör och rörmokare?
Oftast brukar man kalla VVS-montörer för rörmokare, vilket inte är helt fel eftersom de har liknande uppgifter. Men en VVS-montör har mer ansvar än att fixa rör. De ser till att värmen fungerar, att luft går igenom ventilationen och att göra det på ett så långsiktigt sätt som möjligt. Efter man gått igenom utbildningen och lärlingstiden så kan man kalla sig VVS-montör, men vissa väljer att kalla sig rörmokare också.
Vad gör en VVS-montör?
En VVS-montör jobbar med installation och reparation av VVS-anläggningar i byggnader och fastigheter. Förutom att jobba med rör, kan dessa anläggningar bestå av till exempel värmepumpar, elpannor, varmvattenberedare, värmeelement och fläktar. Detta arbete utför man så att vi andra kan få duscha, tvätta och ha ett bra inomhusklimat. När du jobbar med installation behöver du veta hur man läser av ritningar och de tekniska beskrivningar som en VVS-ingenjör har gjort.
Som VVS-montör kan du antingen vara egenföretagare eller vara anställd av ett installationsföretag, fastighetsbolag eller industriföretag. Det är ett väldigt varierande och ansvarsfullt arbete.
VVS-Ingenjör
Många tror att en montör och ingenjör har samma uppgifter. Men en VVS-ingenjör jobbar huvudsakligen med att ta fram ritningar och göra beräkningar på VVS-system som sedan lämnas över till montören. Som VVS-ingenjör jobbar man med att projektera, designa och göra beräkningar på olika energisystem. De har alltid med miljö, hållbarhet och energieffektivisering i tanken. VVS-ingenjörer jobbar framför datorn i rit- och designprogram samt CAD eller vara ute på möten hos kunder och entreprenörer, istället för att vara i hus och byggnader och montera.
VVS-jour
När man jobbar med VVS får man ofta jobba inom jour. Det innebär att man ska vara tillgänglig att jobba om något inträffar, men att man kanske inte arbetar med något specifikt aktivt. Det är skillnad på jour och beredskap. Under jourtiden får man inte lämna arbetsplatsen, utan då ska man vara beredd på att arbeta ifall något inträffar. Vid beredskap kan man vara någon annanstans än på jobbet, men måste kunna komma till jobbet inom en viss tid.
Lön som VVS-montör
Lönen beror på hur många års erfarenhet man har, geografisk plats och ålder. Enligt SCB tjänar en VVS-montör ca 33 700 kr som månadslön. Tänk dock på att det finns både lägre och högre löner beroende på om man jobbar på företag eller som konsult, var i landet man arbetar och många andra faktorer.
VVS-utbildning
För att få kalla sig själv VVS-montör måste man ha genomgått en viss utbildning och dessutom klarat av sin lärlingsperiod. På gymnasiet kan man välja VVS- och Fastighetsprogrammet med inriktning VVS. Då får man lära sig installation, service och underhåll av till exempel system för värme och sanitet. Man får kunskap om hur man drar rör, monterar tvättställ och installerar varmvattenberedare.