”En duktig svetsare är aldrig arbetslös!”

Emil jobbar som svetslärare på Framtidsgymnasiet Nyköping, något han gjort sedan 2008. Han har tidigare arbetat som svetsare på SSAB i ca 20 år, och innan han sökte jobbet som lärare arbetade han parallellt med att utbilda de anställda internt i svetsteknik. När det sedan dök upp en annons att Framtidsgymnasiet Nyköping efterfrågade yrkeslärare så sökte han direkt eftersom han tyckte det var så kul att utbilda.

Varför valde du att bli svetsare?

När jag själv skulle välja gymnasieprogram tyckte jag att svetsning verkade intressant och jag valde en liknande utbildning som jag undervisar i idag.  På den tiden gick man bara på gymnasiet i två år men jag läste ett extra år för att få en treårig utbildning. Jag hade min praktik på SSAB och fick jobb där efter studenten.

Vad är det roligaste med att vara yrkeslärare på Framtidsgymnasiet Nyköping?

Det bästa med att vara lärare är att få följa elevens utveckling och se hur yrkesstoltheten växer fram. Det är jätterolig när man får träffa dem efter studenten, vissa av våra gamla elever är nu handledare för nuvarande elever och man träffar dem på APL-platser. Som lärare får jag möta så många olika människor med olika förutsättningar, och jag försöker alltid hitta hur varje elev motiveras på bästa sätt.

Vad får man som elev lära sig på Industriprogrammets inriktning Svetsteknik?

Först och främst får man lära sig grunderna i de tre vanligaste svetsmetoderna: MMA, MIG/MAG och TIG. Men man får också lära sig saker runt omkring som ex. tillverkningsunderlag och ritningsläsning, så man vet vad man ska tillverka, vi börjar med lättare övningar och sen avancerar vi så att det blir svårare. Eleverna lär sig att använda den utrustning som finns i en svetsverkstad ex. att bocka, klippa  och valsa. Rent praktiskt lär de sig att svetsa och själv ska kunna bedöma kvaliteten på svetsen. Jag försöker väva in teorin i det praktiska så att de ser sambandet mellan teori och praktik.

Vad brukar eleverna lära sig under sin gymnasiepraktik?

Eleverna är ute på praktik i minst 15 veckor, sex veckor i åk 2 och 9 veckor i åk 3. Under praktiken bygger de på sina kunskaper och får se hur det är att jobba på riktigt, de lär sig följa arbetstider och får förståelse för säkerheten inom industrin. Tillsammans sätter vi olika mål som eleven ska uppnå på sin praktik,  många skapar sig en djupare kunskap inom svetsning och även en yrkesstolthet.

Vad ska eleverna tänka på när de är ute på praktik?

Det absolut viktigaste är att man ska vara intresserad. Man behöver inte kunna allt men man ska alltid vara intresserad och visa att man vill lära sig. Man ska också fråga mycket, komma i tid och inte hålla på med mobilen under arbetstid.

Är det lätt att få jobb inom yrket svetsare?

Det finns gott om lediga jobb om man kollar på Barometern och den senaste statistiken, det sker en stor pensionsavgång bland industriarbetare nu. Som jag alltid brukar säga: En duktig svetsare är aldrig arbetslös!

Hur ser jobbmöjligheterna inom industrin ut för en svetsare i Nyköping?

Min gissning är att det ser väldigt bra ut och vi fick precis reda på att Bosal, ett stort internationellt industriföretag, ska starta en produktionsanläggning här. Enligt kommunen kommer företaget vara i stort behov av ny arbetskraft och på sikt räknar Bosal med att behöva anställa ca 200-400 personer i Nyköping. Vi har ju redan stora industrier som SSAB i området och precis som dem kommer Bosal antagligen behöva hjälp av underleverantörer som i sin tur då behöver personal.

Hur är gemenskapen på Framtidsgymnasiet Nyköping?

Enligt min uppfattning är gemenskapen bra. Vi lär känna eleverna för att skapa en bra relation och vi kan hänga tillsammans, man blir lite mer än bara lärare då.

Varför ska man söka till ert gymnasium i Nyköping?

Vi är en liten skola med ett bra klimat, vi har också helt nyrenoverade och ändamålsenliga lokaler. Man behöver inte kunna något innan man börjar här, så var inte rädd för att söka även om du inte vet något om yrket, det räcker att du är intresserad. Jag visste själv inget om svetsning innan jag började plugga.