“Stämning på skolan är på topp”

Linus undervisar på vårt VVS- och fastighetsprogram inom VVS samt kyl- och värmepumpsteknik. Han har lång erfarenhet från branschen sedan tidigare och delar gärna med sig av historier från yrket som VVS-montör. Vi kan lova att du har roligt på Linus lektioner!

Vad får eleverna lära sig?

De får lära sig allt ifrån hur systemen fungerar till regler och lagar. Vi går igenom mycket ritningar så att eleverna lär sig att läsa och förstå dem.

Har du själv någon erfarenhet från branschen?

Jag har arbetat som VVS-montör i 13 år innan jag blev lärare. Jag har stor nytta av mitt tidigare yrke när jag lär ut och kan berätta om många situationer jag har varit med om. Eleverna tycker oftast att det är roligt att lyssna på såna exempel och får en förståelse för vad yrket innebär.

Hur skulle du beskriva din undervisning?

Jag visar mycket på tavlan, pratar om det som eleverna ser och blandar in egna erfarenheter. Jag vill inte ha någon tråkig stämning på lektionerna utan försöker ha högt i tak i klassrummet. I verkstaden måste vi dock vara lite mer seriösa, där gör vi proffsiga installationer.

Vad är det roligaste med att vara lärare?

Alla elever! Det är roligt att jobba med ungdomar och jag får lära känna många olika människor och karaktärer. Yrket som VVS-montör är också socialt och vi pratar mycket på lektionerna om hur man är som professionell yrkesman. Det är även väldigt roligt att få följa elevernas utveckling.

Hur skulle du beskriva stämningen på skolan?

På topp, den är väldigt bra. Vi hjälps åt mellan programmen, man träffar alla och vet vad nästan alla elever heter.

Vad vill du att eleverna tar med sig när de tar studenten?

Att man ska vara proffsig, socialt smart och har har med sig glädje och yrkesstolthet i jobbet. Har de med sig de delarna när de tar studenten är jag väldigt nöjd.

Varför tycker du att man ska börja på Framtidsgymnasiet?

Vi har många bra utbildningar att välja på. Det är en liten och personlig skola som gör att eleverna får en nära relation till oss lärare. Vi lärare gör allt vi kan för att eleverna ska lyckas med sin utbildning. Om du väljer VVS- och fastighetsprogrammet finns det väldigt många möjligheter efter examen. Du kan till exempel jobba några år som montör för att senare bli säljare, projektledare eller läsa vidare till ingenjör.