Gymnasievalet i Nyköping

Gymnasievalet kan vara svårt. Det är inte bara val av en utbildning utan också ofta en ny skola, en ny miljö, nya klasskamrater och nya lärare. Det är många små val du behöver fundera kring men det viktigaste är att det ska kännas rätt för dig. Det är din gymnasietid och ditt val.

Här berättar vi lite mer om hur du söker in till Framtidsgymnasiet Nyköping, vilka program du kan läsa hos oss och vilka antagningskoder de olika programmen har.

 

alt texten

 

Hur söker jag till ett gymnasium i Nyköping?

För att söka till oss på Framtidsgymnasiet Nyköping behöver du logga in på Gymnasiewebben. Hösten 2022 byter vi namn till Praktiska Gymnasiet Nyköping. Det innebär att du som tänkt söka till utbildningar på Framtidsgymnasiet Nyköping ska söka till Praktiska Gymnasiet Nyköping istället.

 

Hur får jag inloggningsuppgifter för att söka till gymnasiet?

Alla som går i årskurs 9 i Nyköpings, Oxelösunds eller Trosa kommun får inloggningsuppgifter skickade till sig i slutet av januari, de kan också bli utdelade i skolan. Om du inte går i skolan kan du beställa inloggningsuppgifter från det antagningskansli som har hand om ansökningarna för din hemkommun.

 

Vilka program kan jag söka på Framtidsgymnasiet Nyköping?

Hos oss kan du läsa 3 program med 5 olika inriktningar, vi har också 2 introduktionsprogram för dig som saknar gymnasiebehörighet. Vill du läsa vidare efter gymnasiet? Inga problem, hos oss kan du läsa till grundläggande högskolebehörighet.

Yrkesprogram

Barn och fritid – Pedagogiskt och socialt arbete — sökkod: BFPEA
Industritekniska – Driftsäkerhet och underhåll — sökkod: INDRI
Industritekniska – Svetsteknik — sökkod: INSVE
VVS och fastighet – Kyl- och värmepumpsteknik — sökkod: VFKYL
VVS och fastighet – VVS — sökkod: VFVVS

Introduktionsprogram

Programinriktat val — sökkod: IMV
Yrkesintroduktion — sökkod: IMY

 

Vilka datum gäller för gymnasievalet i Nyköping 2021?

Ansökningsperioden öppnar: 1 februari
Ansökningsperioden stänger: 15 februari
Preliminärantagning: 12 april
Omvalsperiod: 13 april – 1 maj
Slutantagning: 1 juli
Sista dag att svara på ditt antagningsbesked: 30 juli
Reservantagningen börjar: 3 augusti
Reservantagningen avslutas: 9 september

 

Hur väljer jag vilket program jag ska läsa?

Kolla upp programmen, skolorna och inriktningarna så att du vet att det du söker verkligen är det du vill läsa och på de skola du vill gå på. Snöa inte in på en skola, ett program, en inriktning, sök många alternativ, men ranka dem klokt. Var modig och välj det du verkligen känner är rätt.

 

Vilka betyg behöver jag för att söka till gymnasiet?

Allt över E är godkänt. Det innebär att om du har E i alla ämnen är du kvalificerad att gå alla program, bortsett från de som har antagningsprov. Det är hur många som söker i förhållande till antal platser som finns på skolan som avgör antagningspoängen. Ju fler sökande desto högre antagningspoäng. Om du inte har godkänt i de ämnen som krävs kan vi hjälpa dig ändå. Du kan då bli antagen på ett av våra introduktionsprogram.

Snacka med SYV

Har du frågor om gymnasievalet eller är du osäker på vad du ska välja? Snacka med SYV är en gratistjänst där du kan prata med en SYV via chatt, telefon eller videosamtal. Dom hjälper dig hitta rätt utbildning för dig!