Anläggningsfordon

Anläggningsfordon (Anläggningsförare)

Inriktningen anläggningsförare passar dig som vill arbeta inom en spännande bransch där du får köra stora maskiner med eget stort ansvar. Yrket söker dig som är lugn och noggrann och som tycker om att ta dig an stora projekt. Som anläggningsförare kan du arbeta inom flera olika fält där du får köra många olika maskiner; exempelvis inom bergtäkter, elbolag och kommuner. Det sker en stor utveckling inom branschen och maskinerna när det kommer till teknologin. Nya system utvecklas hela tiden, så som GPS, 2D-skärm och 3D-system som gör att du kan se hur djupt ner i marken du kan gräva. Utvecklingen kommer fortsätta i rask takt och det krävs att du som anläggningsförare är med i utvecklingen.

Efter studenten kan du arbeta som anläggningsförare, eller maskinförare som det också kallas. Du kan arbeta på olika byggarbetsplatser med exempelvis grävlastare, grävmaskin, mobilkran eller truck. Om du vill plugga vidare på högskola eller universitet kan du välja kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

 

Två grävmaskiner i en bergtäckt

Vill du läsa Anläggningsfordon på Framtidsgymnasiet?

Vi erbjuder Anläggningsfordon på vårt gymnasium i Malmö. Gör en intresseanmälan nedan så skickar vi påminnelser inför öppna hus och andra aktiviteter som händer på skolan.

Intresseanmälan Malmö

Bygg- och anläggningsprogrammet

Tycker du att det verkar kul att bygga hus, renovera eller inreda? På bygg- och anläggningsprogrammet får du arbeta praktiskt i våra verkstäder tillsammans med våra förstklassiga lärare. Efter gymnasiet kan du börja jobba direkt.

 

Vi har nära kontakt med byggbranschen och vet vad företagen vill att du ska kunna. Men du utbildar dig inte bara till ett yrke, du kommer också få lära dig allt om hur man startar och driver ett eget företag. Du kommer också att få ansvar över större projekt som exempelvis mindre husbyggen.

 

Under minst 15 veckor kommer du att vara ute på ett företag och lära dig, så kallad APL. Det är ute i verkligheten som man lär sig mest och du får dessutom erfarenhet av en riktig arbetsplats. Passa på att skapa kontakter på företaget, många av våra elever får jobb på sina APL-platser.

Framtida yrken

Anläggningsförare

Sökkod

BAANL