Framtids­gymnasiet i Nyköping får Branschutmärkelse

Framtids­gymnasiet i Nyköping har återigen fått utmärkelsen Förstklassig skola av VVS-branschens yrkesnämnd. Det är sjätte gången som skolan får kvalitetsutmärkelsen, som är ett kvitto på att ­utbildningarna håller hög standard och ger elever de kunskaper som branschen efterfrågar.

– Det känns givetvis väldigt bra eftersom vårt mål är att ge våra elever en riktigt bra ­utbildning som gör att de kan ta klivet ut i arbetslivet efter sina studier, säger Ann-Sofi Forsberg, rektor på Framtids­gymnasiet i Nyköping.

När VVS-branschens yrkesnämnd bedömer vilka skolor som lever upp till epitetet Förstklassig skola tittar de på flera områden. Exempelvis ­utbildningens innehåll, lokalerna, verktyg och material, det arbetsplatsförlagda lärandet och hur nöjda eleverna är.

– För en skola med yrkes­utbildningar är det naturligtvis viktigt att få branschens bekräftelse på att de ­utbildningar vi erbjuder prickar rätt, både när det gäller innehåll och kvalitet. Vi jobbar hela tiden med att utveckla våra ­utbildningar så att våra elever får de kunskaper de behöver för att bli attraktiva på arbetsmarknaden, säger Ann-Sofi Forsberg.

– Det allra viktigaste i slutänden är att ha riktigt skickliga och engagerade lärare, det har vi på Framtids­gymnasiet i Nyköping. Det är deras insatser varje dag som skapar kvalitet i verksamheten, så den här utmärkelsen är i stor utsträckning ett resultat av deras arbete, säger hon.
För en gymnasieskola är utmärkelsen en fjäder i hatten och det är frivilligt att ansöka. För vuxen­utbildningar, arbetsmarknads­utbildningar och företags lärlings­utbildningar är ansökan däremot en nödvändighet för att eleverna ska få tillgodoräkna sig hela ­utbildningen.

– En annan tydlig fördel med att få den här utmärkelsen är att eleverna får göra VVS-branschens obligatoriska svetsprov redan under sin gymnasie­utbildning. Om de klarar det så slipper de göra just den delen när det sen är dags för det riktiga branschprovet. De får ett försprång, berättar Ann-Sofi Forsberg.

/Andreas Hägg

Framtidsgymnasiet Nyköping
Brukslagarvägen 5
611 31 Nyköping